Zdrava Teglica

Med

Med – Prirodni dar pčela

MZdrava Teglica Meded je proizvod koji pčele stvaraju tako što prikupljeni nektar sa cvetova biljaka prerađuju u košnici. Ovaj proces se prvenstveno odvija smanjenjem vlage u nektaru, a potom dodavanjem izlučevina iz pčelinjih žlezda.

Med je bogat enzimima koje pčele luče u svojim žlezdama i ugrađuju ih u sam sastav ovog slatkog i lekovitog pčelinjeg proizvoda. On je izuzetno koristan za ljudski organizam – pojačava imunitet kod odraslih i dece, pomaže u oporavku sportista i ubrzava regeneraciju tela.
Zdrava Teglica Med
U medu se nalaze različiti sastojci biljnog porekla, među kojima su i flavonoidi, koji su ključni za biološki efekat meda na ljudski organizam u celosti. Prirodno svojstvo meda je kristalizacija, što znači da med treba konzumirati upravo u tom obliku, jer samo tada zadržava sve svoje blagodeti i nutritivne vrednosti, čineći naš organizam zdravim i okrepljenim.

Ovo je samo mali deo onoga što bismo mogli da napišemo o medu. Biće prilike da se u budućnosti upustimo u detalje, jer je ovo tek početak!

Sa Zdravom Teglicom ne samo da ćete uživati u zdravim ukusima, već ćete moći da pročitate mnoštvo korisnih informacija o zdravlju i uticaju pčelinjih proizvoda na jačanje imuniteta.

Polen

Polenov prah – Lekovita i hranljiva svojstva

Zadnje tri decenije pažnju farmaceutske industrije, lekara i hemičara privukla su lekovita i hranljiva svojstva polenovog praha. Pčele polenov prah prikupljaju sa procvetalih cvetova biljaka, mešaju ga sa medom i svojim izlučevinama, te potom skladište u ćelije saća.

Polen koji se nađe u ljudskom organizmu možemo podeliti na tri vrste:

  1. Polenov prah koji se ručno prikuplja na samoj biljki.
  2. Polenov prah koji se sakuplja uz pomoć sakupljača u košnici (može biti sušen ili u sirovom stanju).
  3. Polenov prah zvani perga (pčelinji hleb) koji pčele skladište u ćelije saća, zatim ga zaliju medom i na kraju zatvore voštanim poklopcima.

Polenov prah može biti monoforni i poliforni. Monoforni polen potiče od jedne biljke, dok je poliforni polen mešavina polena različitih biljaka.

Polenova zrna su jako mala (2,5-250 mikrona), pa pčela ne može da ih prenese direktno. Međutim, pomoću izlučevina iz pljuvačnih žlezda, pčele vrše vlažnu granulaciju, formiraju kuglice i prebacuju ih u korpice na zadnjim nogama.

Oblik i boja polenovih zrnaca su specifični za svaku vrstu biljke. Na osnovu tih osobina može se odrediti tačno botaničko poreklo. Na primer:

  • Polenova zrna od vrbe su elipsoidnog oblika,
  • Polen od suncokreta je okrugao sa izraženim šiljcima,
  • Polen od bagrema je trouglast.

Hemijski sastav polenovih zrna:

  • Omotač polena (egzin): sastoji se od 10-15% celuloze, 55-65% lipida, i do 10% kiselih frakcija.
  • Unutrašnji sloj omotača (intima) sadrži proteine i pektine.
  • U stromi (protoplazmi) polenskog zrna nalazi se sve za organizam potrebne hranljive materije: belančevine, lipidi, vitamini, mikroelementi, hormoni, enzimi, ugljeni hidrati.

Minerali i vitamini u polenovom prahu

Polenov prah sadrži mnoge minerale i vitamine. Najzastupljeniji minerali su: magnezijum, bakar, kalijum, molibden, stroncijum, titan, mangan, cink, silicijum, gvožđe, fosfor.

Vitamini u polenovom prahu uključuju: A, B1, B2, B5, B6, P, H, E i folnu kiselinu.

Polen sadrži više od 50 enzima koji deluju kao biološki katalizatori u mnogim procesima u organizmu. Takođe, polenov prah sadrži antibakterijske materije, što ga čini korisnim u lečenju bakterijskih infekcija poput Escherichia coli i salmonele.

Lekovito dejstvo polenovog praha:

  • Polenov prah ima pozitivan učinak u lečenju hroničnih crevnih oboljenja.
  • Takođe pomaže u lečenju upale prostate.
  • Preporučuje se svim muškarcima starijim od 40 godina.

Matični mleč

Matični mleč – Hranljive i lekovite osobine

Matični mleč je gusta, kašasta, neprovidna materija beličaste boje sa blagom žutom nijansom. Ima specifičan miris, kiselkast ukus i slatkastu nijansu. Ovaj proizvod sadrži sve osnovne materije potrebne za funkcionisanje žive materije: belančevine, masti, ugljene hidrate, aminokiseline, vitamine i mikroelemente.

Kvalitet matičnog mleča zavisi od više faktora, uključujući:

  • Starost larvi i trenutak izvlačenja iz matičnjaka
  • Fiziološko stanje i snaga pčelinje zajednice
  • Sezona u kojoj se dobija
  • Uslovi u kojima se čuva

Matični mleč sadrži 69% vode i 31% suve materije.

Vitamini koji su zastupljeni u matičnom mleču uključuju vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E i K.

Makro i mikro elementi prisutni u matičnom mleču: gvožđe, magnezijum, sumpor, mangan, kalijum, kalcijum, natrijum, nikl i hrom.

Ukupni sadržaj fosfata u matičnom mleču je 2,78 mg/g, a organski fosfati čine 67% tog sadržaja.

Enzimi prisutni u matičnom mleču uključuju: invertaza, amilaza, askorbinoksidaza, proteolitični enzimi, katalaza, kisela fosfataza, holinesteraza, acetilholin i holin.

Zdravstvena svojstva matičnog mleča

Naučna istraživanja su utvrdila da rastvoren matični mleč u odnosu 1:10 može ubiti virus gripa, što potvrđuje njegova antivirusna i antibakterijska svojstva.
Koristi matičnog mleča:

  1. Matični mleč je visoko hranljiv proizvod koji sadrži sve elemente potrebne za normalno funkcionisanje organizma.
  2. Pojačava apetit, razmenu materija, poboljšava raspoloženje, povećava otpornost prema bolestima, stimuliše formiranje krvi, usporava procese starenja, ubrzava rast, smanjuje umor i normalizuje krvni pritisak.

Propolis

Propolis – Svojstva i primena

Propolis je smolasta materija koja se može naći u tamno žutim do crno-zelenim nijansama. Miris, boja, fizička i hemijska svojstva propolisa zavise od mikro-lokacije pčelinjaka i vrste biljaka koje okružuju pčelinjak. Pčele ga sakupljaju sa lisnih pupoljaka i kore drveća, a prilikom zagrevanja ima prijatan miris smole.

Sastav propolisa:

  • 55% biljnih smola
  • 10% etarskih ulja
  • 30% voska
  • 5% cvetnog praha
  • Mehaničke primešane supstance i drugi sastojci

U samom propolisu pronađeni su flavonoidi, organske kiseline, terpeni, aminokiseline.

Vitamini prisutni u propolisu: B1, E, B2, C i A.

Minerali sadržani u propolisu su: gvožđe, kalcijum, cink, magnezijum i kalijum.

Kvalitet propolisa ocenjuje se organoleptičkim pokazateljima, kao što su: spoljni izgled, miris, boja, ukus i struktura.

Zdravstvene osobine propolisa

Razna istraživanja su pokazala da propolis ima antibakterijsko dejstvo, dok je protivgljivično dejstvo takođe potvrđeno, posebno protiv gljivice Candida.

Upotreba propolisa uključuje:

  • Lečenje upale mokraćnih puteva
  • Lečenje oboljenja prostate
  • Opekotine (termičke i hemijske)

Spoljni tretman

Kod tretmana gnojnih i upalnih rana, propolis svojim antibakterijskim delovanjem poništava patogenu floru i oslobađa oštećena mesta od toksina. Delovanje propolisa na mikroorganizme je sporo, za razliku od antibiotika, ali nije štetan kao antibiotici jer ne stvara rezistenciju prema bakterijama i ne oštećuje crevnu floru prilikom unutrašnje upotrebe. Takođe, propolis pomaže u zarastanju rana.

Tri najpoznatije primene propolisa:

  1. Oralno uzimanje u vidu vodeno-alkoholne emulzije
  2. Spoljna primena u obliku masti, vodenog rastvora i alkoholnog rastvora
  3. Aerosolna metoda u vidu inhalacija