- mart 14, 2022
Besplatna dostava za minimum 4 Imuno proizvoda
Med je proizvod koji pčele stvaraju tako što prikupljeni nektar sa cvetova biljaka prerađuju u košnici. Ovaj proces se prvenstveno odvija smanjenjem vlage u nektaru, a potom dodavanjem izlučevina iz pčelinjih žlezda.
Med je bogat enzimima koje pčele luče u svojim žlezdama i ugrađuju ih u sam sastav ovog slatkog i lekovitog pčelinjeg proizvoda. On je izuzetno koristan za ljudski organizam – pojačava imunitet kod odraslih i dece, pomaže u oporavku sportista i ubrzava regeneraciju tela.
U medu se nalaze različiti sastojci biljnog porekla, među kojima su i flavonoidi, koji su ključni za biološki efekat meda na ljudski organizam u celosti. Prirodno svojstvo meda je kristalizacija, što znači da med treba konzumirati upravo u tom obliku, jer samo tada zadržava sve svoje blagodeti i nutritivne vrednosti, čineći naš organizam zdravim i okrepljenim.
Ovo je samo mali deo onoga što bismo mogli da napišemo o medu. Biće prilike da se u budućnosti upustimo u detalje, jer je ovo tek početak!
Sa Zdravom Teglicom ne samo da ćete uživati u zdravim ukusima, već ćete moći da pročitate mnoštvo korisnih informacija o zdravlju i uticaju pčelinjih proizvoda na jačanje imuniteta.
Zadnje tri decenije pažnju farmaceutske industrije, lekara i hemičara privukla su lekovita i hranljiva svojstva polenovog praha. Pčele polenov prah prikupljaju sa procvetalih cvetova biljaka, mešaju ga sa medom i svojim izlučevinama, te potom skladište u ćelije saća.
Polen koji se nađe u ljudskom organizmu možemo podeliti na tri vrste:
Polenov prah može biti monoforni i poliforni. Monoforni polen potiče od jedne biljke, dok je poliforni polen mešavina polena različitih biljaka.
Polenova zrna su jako mala (2,5-250 mikrona), pa pčela ne može da ih prenese direktno. Međutim, pomoću izlučevina iz pljuvačnih žlezda, pčele vrše vlažnu granulaciju, formiraju kuglice i prebacuju ih u korpice na zadnjim nogama.
Oblik i boja polenovih zrnaca su specifični za svaku vrstu biljke. Na osnovu tih osobina može se odrediti tačno botaničko poreklo. Na primer:
Hemijski sastav polenovih zrna:
Polenov prah sadrži mnoge minerale i vitamine. Najzastupljeniji minerali su: magnezijum, bakar, kalijum, molibden, stroncijum, titan, mangan, cink, silicijum, gvožđe, fosfor.
Vitamini u polenovom prahu uključuju: A, B1, B2, B5, B6, P, H, E i folnu kiselinu.
Polen sadrži više od 50 enzima koji deluju kao biološki katalizatori u mnogim procesima u organizmu. Takođe, polenov prah sadrži antibakterijske materije, što ga čini korisnim u lečenju bakterijskih infekcija poput Escherichia coli i salmonele.
Lekovito dejstvo polenovog praha:
Matični mleč je gusta, kašasta, neprovidna materija beličaste boje sa blagom žutom nijansom. Ima specifičan miris, kiselkast ukus i slatkastu nijansu. Ovaj proizvod sadrži sve osnovne materije potrebne za funkcionisanje žive materije: belančevine, masti, ugljene hidrate, aminokiseline, vitamine i mikroelemente.
Kvalitet matičnog mleča zavisi od više faktora, uključujući:
Matični mleč sadrži 69% vode i 31% suve materije.
Vitamini koji su zastupljeni u matičnom mleču uključuju vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E i K.
Makro i mikro elementi prisutni u matičnom mleču: gvožđe, magnezijum, sumpor, mangan, kalijum, kalcijum, natrijum, nikl i hrom.
Ukupni sadržaj fosfata u matičnom mleču je 2,78 mg/g, a organski fosfati čine 67% tog sadržaja.
Enzimi prisutni u matičnom mleču uključuju: invertaza, amilaza, askorbinoksidaza, proteolitični enzimi, katalaza, kisela fosfataza, holinesteraza, acetilholin i holin.
Naučna istraživanja su utvrdila da rastvoren matični mleč u odnosu 1:10 može ubiti virus gripa, što potvrđuje njegova antivirusna i antibakterijska svojstva.
Koristi matičnog mleča:
Propolis je smolasta materija koja se može naći u tamno žutim do crno-zelenim nijansama. Miris, boja, fizička i hemijska svojstva propolisa zavise od mikro-lokacije pčelinjaka i vrste biljaka koje okružuju pčelinjak. Pčele ga sakupljaju sa lisnih pupoljaka i kore drveća, a prilikom zagrevanja ima prijatan miris smole.
Sastav propolisa:
U samom propolisu pronađeni su flavonoidi, organske kiseline, terpeni, aminokiseline.
Vitamini prisutni u propolisu: B1, E, B2, C i A.
Minerali sadržani u propolisu su: gvožđe, kalcijum, cink, magnezijum i kalijum.
Kvalitet propolisa ocenjuje se organoleptičkim pokazateljima, kao što su: spoljni izgled, miris, boja, ukus i struktura.
Razna istraživanja su pokazala da propolis ima antibakterijsko dejstvo, dok je protivgljivično dejstvo takođe potvrđeno, posebno protiv gljivice Candida.
Upotreba propolisa uključuje:
Kod tretmana gnojnih i upalnih rana, propolis svojim antibakterijskim delovanjem poništava patogenu floru i oslobađa oštećena mesta od toksina. Delovanje propolisa na mikroorganizme je sporo, za razliku od antibiotika, ali nije štetan kao antibiotici jer ne stvara rezistenciju prema bakterijama i ne oštećuje crevnu floru prilikom unutrašnje upotrebe. Takođe, propolis pomaže u zarastanju rana.
Tri najpoznatije primene propolisa:
Pročitajte sve o našim proizvodima, akcijama i savetima za zdravlje.
Da bismo vam pružili najbolja iskustva, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Saglasnost za ove tehnologije će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pregledanja ili jedinstveni ID-ovi na ovoj veb stranici. Nedavanje saglasnosti ili povlačenje saglasnosti može negativno uticati na određene funkcije.